
26 lut Krakowskie seminarium cechowe. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś
Szanowni Państwo,
Cech Rzemiosł Spożywczych oraz Archiwum Narodowe w Krakowie zapraszają do wzięcia udziału w „Krakowskim seminarium cechowym. Rzemiosło spożywcze wczoraj i dziś” w czwartek 6 marca 2025 r. o godzinie 10.00 w nowej siedzibie Archiwum przy ul. Rakowickiej 22E
Szczegółowe informacje organizacyjne w zaproszeniu (Pobierz) >>>
Planujemy pięć wystąpień:
dr Kamila Follprecht – Źródła do dziejów krakowskich cechów rzeźników, piekarzy i cukierników w zasobie Archiwum Narodowego w Krakowie
dr Marcina Gadocha – Siedziby rzeźników krakowskich
dr Mateusz Król – Cech rzeźników krakowskich w świetle najstarszych ksiąg cechowych i źródeł miejskich do końca XVI wieku
dr Katarzyna Moskal – Na zebraniu, w gospodzie i w kaplicy. Przedmioty związane z działalnością krakowskich cechów piekarzy i rzeźników
dr Przemysław Jędrzejewski – Najstarsza księga cechu piekarskiego jako źródło do badań nad rzemiosłem w Kętach.
Obradom będzie towarzyszyła wystawa oryginalnych archiwaliów „Rzemiosło smaku. Krakowskie cechy piekarzy, cukierników i rzeźników”.
Seminarium będzie okazją do zacieśnienia kontaktów pomiędzy cechami i organizacjami związanymi z rzemiosłem, naukowcami badającymi dzieje cechów i Archiwum Narodowym w Krakowie, które przechowuje dokumentację krakowskich cechów od XV do XX wieku. Współcześnie działające cechy i organizacje są spadkobiercami i kontynuatorami bogatych, wielowiekowych tradycji, udokumentowanych w zasobie naszego Archiwum. Większość archiwaliów została przekazana przez cechy na przełomie XIX/XX w. do Archiwum Aktów Dawnych Miasta Krakowa, poprzednika naszego Archiwum. Wraz z archiwaliami przekazane zostały przedmioty cechowe, które obecnie znajdują się w zbiorach Muzeum Krakowa. Archiwum przechowuje także dokumentację urzędów i instytucji nadzorujących działalność krakowskiego rzemiosła oraz archiwalia ukazujące zmiany funkcjonowania cechów/stowarzyszeń przemysłowych od czasów staropolskich do XX w., a więc uwzględniające przekształcenia z czasów austriackich oraz PRL.
Jednak dziejami cechów i rzemiosła badacze nie są zbyt zainteresowani, powstało w obecnych czasach niewiele prac poświęconych tej tematyce, a zainteresowani dziejami Krakowa muszą się posiłkować opracowaniami z przełomu XIX i XX w. Chcąc zachęcić badaczy z różnych dziedzin do podejmowania badań z tego zakresu z wykorzystaniem zasobu Archiwum we współpracy z Instytutem Historii i Archiwistyki UKEN i Cechem Rzemiosł Spożywczych organizujemy wspomniane seminarium. Chcemy zaprosić do udziału w nim jako gości także rzemieślników, przedstawicieli cechów i organizacji związanych z rzemiosłem, mamy bowiem nadzieję na kontynuowanie w kolejnych latach seminariów cechowych poświęconych różnym rodzajom rzemiosła o tradycjach średniowiecznych lub młodszych.