Skład chleba Mikołaja Kopernika 1531 rok

10 gru Skład chleba Mikołaja Kopernika 1531 rok

Co jadał Mikołaj Kopernik podczas studiów na Akademii Krakowskiej 1491-1495- warsztaty kulinarne

Organizator: 

Fundacja Promocji Wyrobów Rzemieślniczych. „Zadanie publiczne współfinansowane ze środków Miasta Krakowa” 

Przepisy:

>>> Skład chleba Mikołaja Kopernika z opublikowanej w  1531 r. taryfy chlebowej „Panis coquendi ratio” (Obrachunek wypieku chleba), regulującej ceny i sposób wypieku chleba.

  • mąka żytnia
  • zakwas z mąki żytniej grubo mielonej
  • sól
  • kminek
  • szafran
  • czosnek
  • czarny pieprz
  • cynamon.

 

>>> Obwarzanek krakowski:

  • 400 g mąki pszennej
  • 15 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g masła 80 %
  • 50 ml ciepłej wody
  • Posypka: mak, czarnuszka, gruboziarnista sól

 

PROJEKT JEST WSPÓŁFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW MIASTA KRAKOWA